چرم PU یا چرم پلی اورتان (Polyurethane) روز به روز در حال محبوبتر شدن است. با توجه به معیارهای اخلاقی و گرانقیمت بودن، استفاده از چرم طبیعی رو کاهش رفته است. امروزه، بسیاری از افراد به دنبال گزینههای مختلف و راهحلهای مشابه برای تولید چرم هستند. چینیها در گذشته در مورد چرم PU کارهای تحقیقاتی و عمرانی زیادی انجام دادهاند و به نظر میرسد جایگزینی بسیار امیدوارکننده برای چرم طبیعی است. در این مقاله نمای کلی از چرم PU را تصویر میکنیم تا شناخت بیشتری از محصول انسان ساخت پیدا کنید و تلاش میکنیم به سوال چرم pu چیست پاسخ دهیم؛ با کیف و کفش رنو همراه باشید.
چرم PU یا پلی اورتان
پلی اورتان کاربرد گستردهای در صنعت ساخت و ساز، مهندسی، مبلمان و تولید کفش دارد. این پلیمر فوقالعاده بادوام، انعطافپذیر و ماندگار است. چرم pu، چرمی مصنوعی است که از پلیمر ترموپلاستیک ساخته میشود. این چرم، 100٪ مصنوعی است و وگان محسوب میشود.
انواع مختلفی از چرم PU به نام چرم Bicast وجود دارند که به مقدار کمی چرم طبیعی دارند، اما در بالای آن یک پوشش پلی اورتان تعبیه میشود. این نوع چرم قسمت از پوست گاو که در فرآیند دباغی (روند ساخت چرم طبیعی) باقی مانده است را میگیرد و لایهای از پلیاورتان را در روی آن قرار میدهد. چرم پلی اورتان ل نام های زیر نیز شناخته میشود:
- چرم PU
- چرم Bicast
- چرم تقسیم شده (Split Leather)
- چرم پیوندی (Bonded Leather)
- چرم بازسازی شده (Reconstituted Leather)
- چرم دانه اصلاح شده (Corrected Grain Leather)
فواید و معایب چرم PU
در زیر جوانب مثبت و منفی چرم PU آورده شده است:
مزایای چرم PU چیست
- چرم پلی اورتان هزینه ساخت کمتری نسبت به چرم واقعی دارد، زیرا فرآیند تولید آن سادهتر است.
- تمیز کردن آن آسان است.
- چرم 100٪ پلی اورتان کاملاً وگان است.
- دارای تنوع گسترده در رنگها و مدلها است.
- برخلاف چرم طبیعی، چرم PU با گذشت زمان خشک نمیشود.
- انعطافپذیر و نرم است. (اما نه به اندازه چرم طبیعی ساخته شده از پوست گاو)
- دوام و طول عمر بالایی دارد (اما نه به اندازه چرم طبیعی).
معایب چرم PU
- به اندازه چرم طبیعی، ظاهری شیک و لوکس ندارد.
- هانند چرم طبیعی، قابلیت تنفس (ورود و خروج هوا در داخل کفش) ندارد.
- بوی مواد شیمیایی یا پلاستیکی میدهد.
- حتی اگر از منابع کمتری برای ساختن آن استفاده شود، پلاستیکها تجزیه نمیشوند و دوستدار محیط زیست نیستند.
نحوه تشخیص چرم پلی اورتان
مهمترین راه شناخت چرم پلی اورتان نسبت به چرم طبیعی، قیمت آن است. این چرم بسیار ارزان است و اغلب با برچسب قیمتی پایین به فروش میرسد. همچنین پلی اورتان بوی پلاستیک و مواد شیمیایی میدهد. انجام آزمایش آب نیز راهی آسان برای تعیین چرم PU است، به این صورت که چند قطره آب را روی چرم مورد نظر بریزید، اگر آب را جذب کرد، چرم طبیعی و اگر جذب نکرد، چرم PU است. همچنین از لحاظ ظاهری نیز چرم پلی اورتان ظاهری کدر و مات دارد، برعکس چرم طبیعی که ظاهرش لوکس، درخشان و جذاب است.
فرآیند تولید چرم PU
در طی فرآیند ساخت چرم پلی اورتان، از مواد شیمیایی زیادی استفاده میشود ، اما کل روند تولید آن شامل مراحل زیر است:
- با پارچه پایه شروع میشود.
- پوشش پلیاورتان اعمال میشود.
- با اضافه کردن یک لایه اضافی از رنگ، آن را رنگآمیزی میکنند.
- بافت نهایی برای سطح نهایی اضافه میشود.
اهمیت استفاده از چرم پلی اورتان
اگر به دنبال گزینه ارزانتر هستید و یا محصولی را میخواهید که در رنگهای متنوعی ساخته شده باشد، چرم PU گزینه بسیار خوبی برای شما خواهد بود. اما از چرم PU نباید برای کالاهایی مانند کاپشن یا رویه کفش استفاده کرد، زیرا قابلیت تنفس ندارد. به همین دلیل برای سطح روی مبلمان و زیره کفش، متریالی بسیار مناسب و کاربردی است.
اهمیت استفاده از این چرم امروزه بیشتر بر مبنای اصول اخلاقی حاکم بر چرم طبیعی پایهریزی شده است، کشته شدن حیوانات و یا پرورش آنها برای تولید چرم، موضوعی بغرنج است. این مورد، جستجوی برای تولید مواد انسان ساخت را اجتنابناپذیر کرده است.