آموزش و نگهداری

چرم مصنوعی چیست؟

چرم مصنوعی

چرم مصنوعی (Faux Leather) یا صنعتی بر پایه نفت تولید می‌شود و جایگزینی عالی برای چرم طبیعی است. در حالی که چرم مصنوعی بسیاری از خصوصیات مطلوب چرم واقعی را دارد، ماهیت ساختش بر این امر استوار است که: «ضروری نیست برای ایجاد چرم به حیوانات آسیب رساند.»

مانند چرم طبیعی، چرم مصنوعی نیز سطحی نرم دارد و در برابر آب و مقاوم بوده و تمیز کردن آن نیز بسیار آسان است. در حالی که چرم مصنوعی نسبت به چرم واقعی از دوام کمتری برخوردار است، اما در برابر ساییدگی و بریدگی نیز مقاوم است و همین امر آن را به متریالی ایده‌‌آل برای تولید کفش، لباس، مبلمان و موارد دیگر تبدیل کرده است.

بیشتر تولیدکنندگان چرم مصنوعی این ماده را با رنگ‌های مشابه چرم واقعی تهیه می‌کنند، اما برخی از تولیدکنندگان با ساختن چرم مصنوعی به رنگ زرد، سبز، بنفش یا حتی آبی سعی بر این امر دارند که کالاهای خود را از بازار چرم اصلی متمایز کنند.

تاریخچه تولید چرم مصنوعی

چرم مصنوعی در انواع رنگ‌ها

از آنجایی که چرم صنعتی تقریباً به اندازه چرم معمولی در گرم کردن بدن خوب عمل می‌کند، برای پوشاک بالاتنه مانند کاپشن و کت تَک، ماده‌ای مناسب است. ناگفته نماند، اغلب تشخیص چرم واقعی از چرم مصنوعی دشوار است.

از آنجایی که برای تولید چرم مصنوعی نیازی به کشتن حیوانات نیست، از این رو لزوماً مدافعان محیط زیست از این واقعیت غافل می‌شوند که چرم مصنوعی زیست تخریب نمی‌شود (بازیافتی نیست) و تولید این ماده باعث آزاد شدن مواد شیمیایی مضر در محیط زیست می‌شود.

در سال‌های اخیر، برخی از تولیدکنندگان شروع به ساختن چرم مصنوعی گیاهی کرده‌اند که ظاهراً هم نگرانی‌های اخلاقی پیرامون کشتن حیوانات را ندارد و هم نگرانی‌های زیست محیطی در مورد تولید چرم صنعتی را حل می‌کند.

تاریخچه تولید چرم مصنوعی

مشخصات چرم مصنوعی

میزان انعطاف‌پذیری چرم صنعتی

یکی از اولین اشکال چرم مصنعتی با نام Presstoff شناخته می‌شد و این نوع پارچه امروزه هنوز هم در دست تولید است. این پارچه در آلمان اختراع شد، و از آنجایی که استفاده از چرم اصل جیره‌بندی شده بود، در تولید وسائل جنگی مورد استفاده قرار گرفت. تولید Presstoff هرگز به طور قابل توجهی در خارج از آلمان رواج پیدا نکرد، اما مصرف‌کنندگان به سرعت به دنبال گزینه‌های دیگر چرم با خصوصیات مطلوب‌تر بودند.

چرم مصنوعی با اختراع Naugahyde در سال 1920 وارد صحنه بین‌المللی پارچه شد. این ماده توسط شرکت لاستیک ایالات متحده که در سال 1892 تأسیس شده بود جهت تولید کیف زنانه مورد استفاده قرار گرفت.

سال‌ها نام تجاری Naugahyde مترادف با چرم مصنوعی بود. این ماده در کاربردهای مختلف صنعتی در طول دهه 1930 میلادی رواج پیدا کرد و در دهه 1940 نیروهای مسلح ایالات متحده از این متریال در جنگ جهانی دوم استفاده کردند.

در حالی که برخی مورخان ممکن است ادعا کنند که تاریخ چرم صنعتی به قرن 15 باز می‌گردد، آن‌ها به این نتیجه رسیدند که این چینی‌ها بودند که برای نخستین بار چرم مصنوعی را اختراع کردند، ولی مشکل اصلی این بود که هرگز تولید این چرم در چین به مقیاس قابل توجهی نرسید. تنها در اواخر قرن نوزدهم با توسعه پلاستیک‌های مبتنی بر نفت، تولید انبوه جایگزین مناسبی برای چرم طبیعی شد.

کیف دستی ساخته شده از چرم مصنوعی

کیف ساخت شده از چرم مصنوعی

به دنبال رهبری لاستیک ایالات متحده در جهان، بسیاری از نهادهای دیگر از دهه 1950 به بعد تولید محصولات چرمی مصنوعی را آغاز کردند. در حالی که Naugahyde مارک تجاری مهم برای چرم صنعتی شناخته می‌شد؛ تا اواسط قرن بیستم، رقبا به تدریج برای رقابت با این برند شروع به تولید محصولات خود کردند.

در دهه 1970، جنبش محیط زیست منجر به آگاهی بیشتر مردم از خطرات پارچه‌های مصنوعی شد و درک عمومی از تولید این چرم به نوبه خود به سمت نگرشی منفی حرکت کرد. طی چند دهه گذشته، تولیدکنندگان متنوعی اقدام به ایجاد گزینه‌های جایگزین برای اشکال سنتی چرم مصنوعی کردند، آن‌ها از پلاستیک‌های قابل بازیافت و زیست تخریب‌پذیر استفاده می‌کردند.

در حالی که این تلاش‌ها تا حد زیادی ناموفق بود، تعدادی از شرکت‌ها در سال‌های اخیر موفق به تولید نسخه‌های غیر PVC از چرم مصنوعی شدند. با این حال، این اشکال از چرم صنعتی مبتنی بر گیاهان در بازار جهانی رشد چشمگیری نداشت.

[products-box id=”175″]

فرآیند تولید چرم صنعتی

فرآیند تولید چرم صنعتی

نحوه تولید چرم صنعتی

تولیدکنندگان ممکن است از طیف گسترده‌ای از فرآیندهای مختلف تولید برای ساخت چرم مصنوعی استفاده کنند. به عنوان مثال Presstoff با استفاده از خمیر کاغذ با نوع خاصی از رزین ساخته می‌شود که از دوام بالایی برخوردار است. با وجود این واقعیت که این ماده در شرایط مرطوب از هم جدا می‌شود و نمی‌تواند به میزان قابل توجهی در برابر خم شدن مقاومت کند، از نظر تاریخی مانع تولید، گسترده و توسعه Presstoff در جهان شد.

امروزه بیشتر چرم‌های مصنوعی در بازار از پارچه‌ای پوشانده شده از مواد پلاستیکی تشکیل می‌شوند. دو پلاستیک که بیشتر در تولید چرم مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد، پلی اورتان (PU) و پلی وینیل کلرید (PVC) هستند. در حالی که فرآیندهای به کار رفته در ساخت این دو پلاستیک تا حدودی متفاوت هستند، اما اتصال این پلاستیک‌ها به پارچه‌های زیرین آن‌ها شرایط بسیار مشابهی دارند. به هر حال تولید چرم مصنوعی به شرح زیر است:

1- به دست آوردن مواد پایه

بیشتر تولیدکنندگان چرم مصنوعی از پنبه یا پلی‌استر به عنوان ماده اصلی استفاده می کنند. انواع پارچه‌های پلی استر یا پنبه‌ای که به عنوان پایه چرم صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند، معمولاً متخلخل و زبر هستند، به این معنا که تولید آن نیز به شرایط خاصی دارد. در برخی موارد، تولیدکنندگان چرم صنعتی ممکن است مواد پایه خود به تنهایی تولید کنند، اما این تولیدکنندگان اغلب مواد پایه را از تولیدات شخص ثالث به دست می‌آورند.

تولید چرم مصنوعی

پارچه‌های ساخته شده از چرم مصنوعی

2- فرمول پلاستیک

در مرحله بعد، تولیدکنندگان چرم مصنوعی باید مواد پلاستیکی را تهیه کنند تا با پارچه‌های پایه خود به آن‌ها وصل شوند. به عنوان مثال PVC با ترکیبی از ترکیبات نمک و نفت ساخته می‌شود. سازندگان با قرار دادن نمک در الکترولیز، کلر تولید می‌کنند و سپس این کلر را با اتیلن ترکیب می‌کنند.

ماده حاصل «اتیلن دی کلراید» نامیده می‌شود که در دمای بالا به «مونومر وینیل کلرید» تبدیل می‌شود. در مرحله بعد، این مونومرها با رزین پلی وینیل کلرید به پلیمر تبدیل می‌شوند. PVC مورد استفاده در تولید چرم مصنوعی باید انعطاف‎پذیر باشد، بنابراین تولید‌کنندگان این فرآورده نفتی را به پلاستیک‌ساز اضافه می‌کنند تا آن را به پارچه پایه مورد استفاده در تولید چرم متصل کنند.

فرآیند استفاده شده برای ایجاد PU کمی پیچیده‌تر است که شامل ایزوسیانات‌ها، پلیول‌ها و مواد افزودنی مختلف است. پلیمرهای مختلف مورد استفاده در تولید PU به یکدیگر واکنش نشان می‌دهند و سپس مورد پردازش قرار می‌گیرند. PU مورد استفاده در تولید چرم صنعتی برای دستیابی به ماده نهایی قابل انعطاف در معرض مواد افزودنی پلاستیکی قرار می‌گیرد.

[mustread posts=”5248″]

3- اتصال مواد

در مرحله بعد، تولیدکنندگان، PU یا PVC را به پارچه‌های زیرین پایه وصل می‌کنند. فرآیندهای گوناگونی ممکن است مورد استفاده قرار گیرند، اما آن‌ها به طور کلی شامل ذوب پلاستیک و پوشش آن روی پارچه پایه هستند.

4- برش و تهیه پارچه

پس از اتصال پلاستیک به پارچه زیرین، آن را به شکل و اندازه دلخواه برش می‌دهند. در بیشتر موارد، چرم مصنوعی در رول‌های طولانی توسط فروشندگان فروخته می‌شود.

[products-box id=”86″]

انواع چرم مصنوعی

انواع چرم مصنوعی

انواع چرم صنعتی

هر نوع از انواع چرم صنعتی دارای ویژگی‌های مختلفی هستند و هر کدام برای کاربردی خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد:

چرم PU: این ماده ارزان‌ترین نوع چرم مصنوعی موجود در بازار است. بر این اساس، نسبت به سایر انواع چرم صنعتی دوام و راحتی کمتری دارد.

چرم PVC: این ماده نسبت به چرم PU کمی بادوام‌تر است و در مقادیر بیشتری نیز تولید می‌شود. چرم PVC نیز گاهی به عنوان چرم poromeric شناخته می‌شود.

چرم روغن گیاهی: به تازگی، تولیدکنندگان آزمایش‌های خود را بر روی ساخت چرم روغن گیاهی آغاز کرده‌اند. علاوه بر این‌که این چرم سازگار با محیط زیست است، به نظر می‌رسد از چرم PU یا PVC بدوام بیشتری دارد. با این حال، این پارچه هم‌چنین نسبت به انواع دیگر چرم صنعتی گران‌تر است.

[mustread posts=”10374″]

موارد استفاده از چرم مصنوعی

موارد استفاده از چرم مصنوعی

شلوار و کیف ساخته شده از چرم مصنوعی

چرم صنعتی جایگزینی مستقیم برای چرم طبیعی است و بنابراین برای همان مواردی که چرم اصلی کاربرد دارد، استفاده می‌شود. به عنوان مثال، اثاثه یا لوازم داخلی یکی از رایج‌ترین کاربردهای چرم مصنوعی است.

مبلمان، صندلی‌های اتومبیل و موارد دیگر معمولاً دارای پوششی از چرمی صنعتی هستند. در دنیای پوشاک و لوازم جانبی، از این چرم معمولاً در کیف‌های زنانه، کفش، چکمه، دستکش و کلاه استفاده می‌شود. نمونه‌های دیگری از کاربردهای چرمی شامل چمدان‌ها، بندهای ساعت و قاب گوشی‌های هوشمند هستند.

بیشتری چرم صنعتی کجا تولید می‌شود؟

بزرگ‌ترین تولیدکننده چرم مصنوعی «چین» است. این کشور هم‌چنین دارای بزرگ‌ترین بازار محصولات چرم صنعتی در جهان است که تولیدات خود را به مصرف‌کنندگان آسیا، اروپا، آمریکای جنوبی و آمریکای شمالی صادر می‎کند.

با ورود کشورهای صنعتی جهان به بازار تولید چرم مصنوعی، انتظار می‌رود تقاضای جهانی برای محصولات چرمی بر این اساس افزایش یابد. قیمت نسبتاً پایین چرم صنعتی در مقایسه با چرم طبیعی، باعث محبوبت هر په بیشتر این متریال در میان اقشار مختلف جامعه شده است.

[products-box id=”165″]

اهمیت استفاده از چرم صنعتی

دو مورد اساسی باعث شده است تا استفاده از چرم مصنوعی توجه‌پذیر شود، یکی می‌تواند احترام به طبیعت و حقوق حیوانات باشد و دیگری ارزان بودن! هر دو این موارد به قدری مهم هستند که می‌توانند دلیلی برای استفاده از این نوع چرم به عنوان جایگزینی عالی نسبت به چرم واقعی باشند. اگر موارد زیست محیطی چرم صنعتی به طور کلی حل شوند، می‌توان انتظار داشت که این ماده در آینده نزدیک به متریال اصلی ساخت بسیاری از وسائل و لوازمی که در اطراف ما هستند تبدیل شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *